„Un jucător groaznic. Pasele sale sunt atroce. Pare de asemenea să aibă o atitudine apatică. Nu și-a asigurat locul printre titulari și nici măcar nu pare în stare de asta. E sub Fazio și Dier, chiar și pentru postul de fundaș dreapta. Așa că, vindeți-l și luați ceva mai bun de banii ăștia”, scrie un fan al lui Tottenham, sub pseudonimul „John”, într-un sondaj realizat de Here is the City, site-ul de business și de sport din Marea Britanie cu cea mai mare creștere. Părerea lui „John” nu e singulară. Rețelele de socializare, și în special Twitter, sunt pline de mesaje critice ale suporterilor englezi la adresa lui Vlad Chiricheș. Unii sar calul, câțiva i-au compus chiar cântece ironice. Alții, însă, nu văd în românul care a jucat 43 de meciuri în două sezoane pentru Tottenham un fotbalist catastrofal:
„De fapt, Chiricheș nu e un jucător rău. E puternic, e tehnic și plin de încredere ca fundaș. În plus, urcă în atac și trage la poartă. Problema este că nu-și găsește forma și condiția fizică. O altă problemă este că pare dezinteresat să joace pentru Tottenham. În cazul ăsta, trebuie vândut. Va fi greu să recuperăm suma de transfer plătită pe el”, e părerea lui „G-Spur”.
Douăzeci și trei de luni au trecut de la transferul în Anglia al celui mai scump fotbalist vândut vreodată din Liga 1, iar Chiricheș e din nou pe picior de plecare. În august 2013, Tottenham plătea Stelei 8,5 sau 9,5 milioane de euro. Suma diferă în funcție de sursă. „Cred în Vlad, sunt convins că se va acomoda. În opinia mea, Chiricheș s-ar putea să facă pasul și mai sus de la Tottenham. După 2-3 ani de Premier League, la 25-26 de ani când un fotbalist atinge apogeul maturității și a formei lui sportive, fotbalistic poate să ajungă și la 15-20 de milioane de euro și să facă pasul la o echipa și mai valoroasă”, spunea imediat după transfer Mihai Georgescu, antrenorul care în 2003 l-a tentat pe Chiricheș să vină de la LPS Bacău la Ardealul Cluj, când actualul internațional avea 14 ani.
Vlad Chiricheș și descărcarea sa după golul marcat pe 14 ianuarie 2015, în victoria cu 4-2 în fața lui Burnley, din Cupa Angliei
De la venirea în Anglia au trecut doi ani, iar Chiricheș se apropie de apogeul maturității din postura de fotbalist care n-a reușit în Premier League. E campionatul în care a visat să ajungă, după cum își amintește Petre Grigoraș, fostul său antrenor de la Pandurii. Cota sa e acum undeva la jumătate. În ciuda faptului că englezii pretind 7 milioane de lire sterline, cumpărătorii sunt reținuți. Galatasaray tocmai a făcut o ofertă de 3,6 milioane de lire sterline, refuzată. Site-ul transfermarkt.co.uk îl cotează pe român la 4,2 milioane de euro.
Ce s-a întâmplat cu Chiricheș? De ce un fotbalist care acum doi ani juca „formidabil”, așa cum consideră primul lui antrenor de la LPS Bacău, Nicu Ursachi, a ajuns să-și dorească să evadeze din Londra, orașul în care soția sa și-a făcut studiile și în care cei doi își visau viitorul? ProSport a discutat în ultimele zile cu aproape toți oamenii importanți din cariera lui Chiricheș în încercarea de a găsi răspunsurile pentru declinul său tot mai abrupt. De la stânga la dreapta: Mihai Georgescu, Benone Lazăr, Valeriu Răchită și Ionuț Badea, oameni care au lucrat sau i-au marcat cariera lui Vlad Chiricheș
Victima: loial lui Villas Boas, lovit prin jocuri de culise?
Ionuț Badea este antrenorul care a lucrat cu Chiricheș la două cluburi, Internațional Curtea de Argeș și Pandurii. Pentru el sau datorită lui, fundașul a refuzat Steaua și a mers la Târgu Jiu în vara lui 2010. Povestește pentru ProSport Benone Lazăr, finanțatorul de atunci de la Internațional: „Chiricheș a vrut să se ducă la Pandurii după Badea. S-ar fi dus la Steaua, dar nu l-a băgat Pițurcă în seamă”. Între timp, Badea – sau „filozoful”, cum îi spune Lazăr – a devenit secundul lui Iordănescu și ia contact cu Chiricheș atunci când acesta vine la acțiunile echipei naționale. „L-am urmărit pe Vlad în toate meciurile din Anglia și nu văd de ce nu joacă titular. Calitățile lui sunt clare pentru asta. Are vârstă, are experiență. Sunt convins că situația lui actuală e cauzată de o gândire de manager, de strategie, nu are legătură cu forma sportivă. Nu lipsa de valoare e cauza pentru care nu joacă Vlad”, spune Badea pentru ProSport. Este Chiricheș victima unor jocuri de culise pe White Hart Lane?
Fundașul care acum 5 ani refuza Steaua din loialitate față de un antrenor a venit la Londra în mandatul lui Andre Villas-Boas, ca parte dintr-o campanie frenetică de cumpărături făcută cu suta de milioane de euro luată de Tottenham de la Real Madrid pentru Gareth Bale. Din 7 internaționali – Eriksen, Soldado, Lamela, Chadli, Paulinho și Capoue – cumpărați, Chiricheș a fost cel mai ieftin. La sosirea sa, Villas Boas spunea: „E un jucător care a fost urmărit de multe echipe. Are o abilitate extraordinară de a ieși din apărare cu mingea la picior, și asta ne-a plăcut cel mai mult la el. E un adevărat lider”. Chiricheș făcuse un sezon extraordinar la Steaua și aștepta transferul în Premier League. Petre Grigoraș, fostul lui antrenor de la Pandurii: „Își dorea foarte mult să meargă în Premier League. Soția lui era la Londra, dorința i s-a îndeplinit. Asta e viața, a ajuns acolo, dar uite că nu a reușit”.
Inițial, trecerea lui Chiricheș la Tottenham a creat o isterie în România. O informație oricât de lipsită de importanță legată de fostul fundaș al Stelei devenea un activ important pentru jurnaliști în goana după audiență și trafic. Românii citeau orice despre noua lor vedetă. Dispărut după retragerile lui Chivu și Mutu, star-system-ul începea să dea semne de viață odată cu ascensiunea lui Chiricheș, comparat tot mai tare cu Gică Popescu, fotbalist ajuns și el la Tottenham în 1994. La debutul în Premier League, pe 24 septembrie 2013, fundașul era numit omul meciului în victoria cu 2-0 de la Aston Villa. Bulgărele mediatic creștea.
„E un antrenor foarte bun, un om senzațional, îl apreciez foarte mult pentru ceea ce este ca om și ca antrenor”, îl caracteriza Chiricheș pe Villas Boas într-unul dintre rarele interviuri date. Cei doi vorbeau în portugheză, limbă învățată de român în 2007, anul cu ghinion petrecut la Benfica Lisabona. „Vlad e un tip care are nevoie să i se arate încredere”, spune Grigoraș. După o perioadă de acomodare, Villas Boas îi arăta încredere, iar echipa câștiga meciuri. Viitorul își întindea brațele către Vlad „Țepeș”, așa cum l-au poreclit, previzibil, jurnaliștii englezi obsedați de legendele cu Dracula.
„A avut o perioadă bună, chiar foarte bună. Ieșea jucătorul meciului în campionat și cupele europene. După, au intervenit două evenimente, nu știu care a avut o influență mai mare. Primul a fost plecarea lui Boas care avea toată încrederea în el, iar Vlad simțea treaba asta și avea o altă stare”, susține Mihai Georgescu, omul care l-a transformat pe Chiricheș în fundaș central la 16 ani, la școala de fotbal Ardealul. Pe 15 decembrie 2013, Tottenham era zdrobită acasă de Liverpool, 0-5. Chiricheș ratase ultimele 3 meciuri din cauza unei accidentări și nu l-a putut ajuta pe Villas Boas. Portughezul a fost dat afară. Ionuț Badea este ferm: „Dacă Villas Boas nu era demis, Vlad ar fi fost acum om de la bază la Tottenham”.
Vlad Chiricheș și Andre Villas Boas, sau unde ar fi putut să fie românul dacă managerul portughez nu era demis
După plecarea managerului portughez, Chiricheș a început să comită erori și să joace din ce în ce mai rar. Cifrele lui oferă indicii semnificative. Dintre cele 22 de meciuri scurse între transferul său și demiterea managerului portughez Andre Villas Boas, românul a jucat în 50 la sută (11 jocuri), iar rezultatele echipei au fost 7 victorii, 3 egaluri și o înfrângere. A urmat mandatul englezului Tim Sherwood, în care Chiricheș a jucat 13 meciuri din 28, adică 46,4 la sută, cu 7 victorii, două egaluri și 4 înfrângeri. Procentajul partidelor jucate a scăzut dramatic în ultimul sezon, atunci când Tottenham l-a numit manager pe argentinianul Mauricio Pochettino: 19 meciuri din 57, 33 la sută procentul prezenței în teren și un bilanț negativ, 6 victorii, 6 egaluri, 7 înfrângeri.
Transferul lui Chiricheș i-a fost propus lui Villas Boas de directorul sportiv italian Franco Baldini. Fosta mâna dreaptă a lui Capello la naționala Angliei avea o relație excelentă cu impresarii lui Chiricheș, Ioan și Victor Becali. Închiși acum după verdictul din Dosarul Transferurilor, agenții aveau legături importante în Italia, acolo unde lucrau cu Pietro Chiodi, devenit între timp finul lui Victor Becali. Relația bună cu Baldini e întărită și de reacția lui Ioan Becali imediat de după demiterea lui Villas-Boas, pe 16 decembrie 2013. „I-am trimis un SMS lui Baldini cu o propunere de antrenor român. Nu pot să vă spun dacă e Petrescu sau altul”.
Potrivit presei britanice, Baldini și Villas-Boas au sistat orice relație cu puțin timp înainte de demiterea portughezului. Chiar în acea perioadă, Chiricheș era accidentat. Baldini a rămas, însă a avut „legăturile înghețate” cu interimarul Tim Sherwood. Motivul? Daily Mail: „Transferurile ratate din vara lui 2013″. Curios, imediat după demiterea lui Villas Boas, actualul manager Mauricio Pochettino – pe atunci la Southampton – a fost chestionat despre o posibilă venire la Tottenham. „Trebuie să am control asupra transferurilor, nu pot să lucrez când alte persoane decid ce jucători vin și ce jucători pleacă”. Trimiterea evidentă era către Baldini. Șapte luni mai târziu, Pochettino a venit în club, iar în decembrie 2014 managerul argentinian îl aducea de la Southampton, fostul său club, pe scouterul Paul Mitchell pentru a deveni noul director de recrutări și analiză de la Tottenham. Italianul Baldini, cel care îl adusese pe Chiricheș la Londra, rămânea cu un rol decorativ.
Chiricheș și Ioan Becali, înainte de decolarea spre Londra. Pe Heathrow aveau să fie așteptați de Franco Baldini
Ionuț Badea, susținătorul ideii că românul este ignorat din motive strategice, întărește: „În toate discuțiile pe care le-am purtat cu Vlad, el mi-a spus că și-a așteptat șansa, a încercat tot pentru a fi titular. Sunt convins că n-ar avea probleme să fie titular dacă managerul ar vrea”.
Situația nu e nouă în cariera fundașului. În 2008, Internațional Curtea de Argeș îl transfera pe 75.000 de euro plus TVA de la Ardealul. Chiricheș semna pe 5 ani, însă antrenorul nu-l dorea. Povestește Benone Lazăr: „Îl aveam atunci antrenor pe Liviu Ciobotariu. L-am întrebat: „Ce facem, Liviule, cu ăsta? El nu era prea entuziasmat, nu-l știa. I-am zis: „Ia-l că răspund eu pentru el!”. Diferența dintre România și Anglia este că Daniel Levy, șeful lui Tottenham, nu a încercat să i-l impună managerului pe Chiricheș.
De ce nu l-a vrut, însă, Pochettino?
Neadaptatul: prea tehnic pentru stilul direct din Premier League
Petre Grigoraș spune despre Chiricheș că este cel mai bun fundaș pe care l-a antrenat vreodată. „El și Ousmane Vieira sunt aproape la egalitate”. Întrebat de ce nu a reușit fostul lui jucător la Tottenham, antrenorul ezită câteva secunde, apoi începe să vorbească: „E o diferență mare între Premier League și Liga 1. Vlad are calități bune, are tehnică bună, dar nu e foarte puternic. Stilul de joc al englezilor nu i-a priit. Nu forța, jocul de cap și determinarea erau punctele lui forte. El ieșea cu mingea la picior, avea anticipație. Poate impactul a fost prea dur cu fotbalul englez”.
Vlad Chiricheș anticipează și îi blochează calea lui Wayne Rooney, cu prețul unui fault. Jocul aerian lasă însă de dorit
În 2014, Valeriu Răchită a lucrat cu Chiricheș la echipa națională la meciurile cu Algeria, Grecia, Ungaria și Finlanda. Explicația lui întărește ideea lui Grigoraș: „Când eram la Steaua și jucam cu englezii, cei mai buni fundași ai lor erau atacanții. Făceau pressing, băgau alunecări, ne disperau. Vlad nu s-a adaptat la rigorile de acolo. Mai încerca și floricele. L-am văzut în multe meciuri, și ca fundaș central și ca fundaș dreapta, și a greșit”. Momentele în care Chiricheș preia și încearcă să dribleze din postura de ultim fundaș, riscând să piardă mingea, i-au uluit pe fanii englezi, dar fazele acestea erau ceva normal în România. „Făcea greșeli foarte mari și la Pandurii, risca mult, dar aveam șansa să nu luăm gol. I-am spus când a plecat: „Vezi că te duci la Steaua și dacă faci aceleași greșeli ești mâncat!” Ă‚sta era stilul lui, poate voia să-l copieze pe Gică Popescu, voia să vină și la construcție. Nu era ca Bumbescu”, își amintește Grigoraș.
Aceste greșeli au o rădăcină adâncă. Povestește primul antrenor al lui Chiricheș, fostul fotbalist Nicu Ursachi: „Eu îl foloseam mijlocaș, aveam alți fundași centrali, mai înalți. De aia și pasează, îl lăsam să paseze. Juca și închizător și mai în față. Juca pe toate posturile la mijloc. Aveam încredere în el că are o îndemânare bună și e și deștept în joc. Jucând mijlocaș și având știința jocului, probabil că încearcă să dribleze mai mereu. În Anglia nu poți, sunt atacanți foarte puternici. Dacă nu joci simplu, pierzi mingea repede”. Lui Ursachi nu îi este greu să răspundă la întrebarea: „Ce este Chiricheș, mijlocaș sau fundaș?”. „Pentru mine, Vlad este mai mult mijlocaș”.
Mihai Georgescu a moștenit la Cluj înclinația spre fantezie pe care Chiricheș a arătat-o la LPS Bacău: „De copil, a fost mijlocaș. Și la mine, din 2004 până în 2007 el a fost mijlocaș lateral-atacant. Chiar și în anul 3 a fost atacant, țin minte un meci la Bistrița în care a ratat foarte mult. L-am transformat apoi în fundaș central. Am simțit că are calități mai bune acolo. Are anticipație bună, are simțul ritmului în plecări vizavi de adversar. În general, aprecia bine momentul deposedării. În plus, era echilibrat, serios, o construcție fizică frumoasă”.
La scurt timp după transfer, Chiricheș descria pe scurt contactul cu fotbalul britanic: „Față de ce am întâlnit în țară, au o bază extraordinară de antrenament. Ca ritm de joc e mult mai rapid, e diferit. Cred că sunt jucătorii mult mai valoroși”.
Chiricheș își roade unghiile într-o ipostază extrem de familiară în al doilea sezon la Tottenham: așezat pe banca de rezerve
Poate nivelul fotbalului în Anglia e un pic mai ridicat, fotbalul e mai dur. El are un fizic mai firav. La Steaua, a jucat formidabil. În Anglia primează niște calități fizice Nicu Ursachi, primul antrenor al lui Chiricheș
Cum poate fi analizat jocul lui Chiricheș din primul sezon? ProSport a accesat cifrele românului de pe site-ul englez de statistică Squawka și le-a comparat cu cele ale principalilor contracandidați pe postul de fundaș central, Michael Dawson și Younes Kaboul. Dintre cei trei, Chiricheș e singurul cu un raport bizar la capitolul faulturi. Românul a fost faultat de mai multe ori decât a faultat el! Chiar dacă are de două ori mai puține minute jucate decât Dawson, Chiricheș are un număr mare de tacklinguri (29) și un procentaj ridicat de reușită (54%) . Apoi, e lider la un capitol la care fundașii centrali din Anglia nu stau grozav: a încercat 13 driblinguri și a reușit 76 la sută dintre ele, în timp ce Kaboul are doar 5 încercări, iar Dawson două. Foarte tehnic și ofensiv, Chiricheș e în schimb codaș la jocul aerian într-un campionat în care loviturile de colț și fazele fixe sunt prilej de sărbătoare pentru fani. Românul are cele mai puține dueluri aeriene câștigate (23) și cel mai mic procentaj de dueluri câștigate (46%) dintre cei 3.
Descrierea lui Mihai Georgescu se potrivește perfect cu cifrele lui Vlad din 2013-2014. Antrenorul care l-a crescut la Ardealul știe exact ce-i lipsește „copilului” său: „A avut o întrerupere de două luni. După întreruperea aceea, i-a fost greu să revină. Între timp, cum în Anglia nimeni nu stă după nimeni, nemaiavându-l pe Chiricheș la nivel maxim, cei de la Tottenham l-au adus pe Fazio. Apariția unui contracandidat a venit exact pe una dintre problemele lui. Problema lui Vlad e la jocul aerian, iar în fotbalul englez se pune mare preț pe asta. Argentianianul a fost adus exact pentru rezolvarea acestei probleme”.
În vara lui 2014, argentinianul Pochettino – fundaș central în cariera de fotbalist – l-a adus de la Sevilla pe compatriotul său Federico Fazio. În al doilea sezon, în care Chiricheș a jucat mai mult fundaș dreapta, cifrele lui au scăzut.
O comparație cu Fazio și Vertonghen îl pune pe român într-o situație delicată. E codaș la aproape toate capitolele: meciuri jucate (10), procentajul tacklingurilor reușite (45%), numărul și procentajul driblingurilor (3 / 43%), numărul și procentajul duelurilor aeriene câștigate (6 / 40%). O descriere realistă ar fi că, statistic, Chiricheș s-a prăbușit în al doilea an.
Pus în fața unui eșec al unui jucător pe care l-a învățat tot ce știa, Mihai Georgescu are o soluție ascunsă într-o descriere: „Mai degrabă, îl văd pe Vlad în campionatul spaniol sau italian. E fundaș central de tip continental, nu britanic”.
În octombrie 2013, reporterul ProSport Sorina Oprițescu îl intervieva pe Chiricheș în cantonamentul naționalei:
Tu de ce crezi că un fotbalist român nu se adaptează atât de repede și de bine în campionatele din străinătate? Cred că aici este vorba despre cultura pe care o acumulezi de-a lungul anilor. Și mai cred că este vorba și despre psihologia fiecărui jucător în parte, cât de bine pregătit ești să o iei de la capăt, să demonstrezi în alt loc decât cel în care erai obișnuit că ești cel mai bun.
De aici se naște o altă întrebare. Este Chiricheș pregătit mental pentru fotbalul din occident?
Depresia stranierului: cum l-au afectat criticile și lipsa de încredere a antrenorului?
Pentru a încerca să intrăm în mintea lui Chiricheș, trebuie să ne întoarcem în timp până la începutul anilor 2000, când jucătorul se antrena pe terenurile de la Bacău, stricate ulterior de Dumitru Sechelariu. Povestește Nicu Ursachi: „Era un copil cuminte și silitor. Învăța foarte bine. Mama lui se ținea de capul lui să învețe. Părinții lui erau divorțați, taică-su venea vara din străinătate. Nu era timid. Nici introvertit”.
Benone Lazăr a reușit să-l transfere pe Chiricheș în 2008, la mare bătaie cu Vasile Șiman care trăgea să-l ducă la Sportul Studențesc. Primele lui impresii despre jucător: „Era tăcut, pragmatic, trăgea de el, ciolănos„. Lazăr mai are o amintire legată de negocierile pe care le-a purtat cu jucătorul și cu mama acestuia: „Familia lor era despărțită, pe taică-su îl cheamă Benone ca pe mine. Maică-sa, mai pragmatică, director pe la vânzări pe la o firmă de apă minerală, a venit cu el în cantonament la Predeal. Maică-sa m-a luat cu întrebări pragmatice, dar eu aveam experiență, că doar lucrez cu o mie și ceva de oameni. I-am spus că o să fie, o să fie, o să fie lapte și miere. Am făcut până la urmă contract pe 5 ani cu el. Avea un pic de scepticism de la maică-sa. Ce am pățit cu el, cu clauze, cu neclauze. I-am dat mulți bani. 10 mii, 12 mii pe an. La final, în ultimul an, ajungea la 25 de mii”.
Chiricheș lovește mingea cu capul din fața lui Lacina Traore. Ipostază cu actualul fundaș al lui Tottenham în tricoul lui Internațional
Nu am nimic să-i reproșez. Era un copil exemplar. Din punct de vedere al studiilor, maică-sa se ținea de el să-și facă liceul. Nu era un geniu, dar era la locul lui. Se vedea că mama lui avea cea mai mare încredere în el Benone Lazăr
Mama i-a dat încredere lui Chiricheș, Mihai Georgescu și Ionuț Badea la fel, Petre Grigoraș și Villas Boas sunt și ei antrenori care au știut să ajungă la resorturile invizibile din mintea fotbalistului. Valeriu Răchită vorbește despre o criză de încredere de care s-a lovit Chiricheș în Anglia: „Trebuia să i se dea mai multă încredere. Din păcate, fotbalul englez nu are răbdare, sunt foarte mulți bani la mijloc”. Mihai Georgescu e de acord cu teoria fostului secund al lui Victor Pițurcă: „Aducerea lui Fazio probabil că l-a dezechilibrat puțin pe planul încrederii totale. Probabil că aici s-a produs un declic. Probabil că asta l-a dereglat puțin, să șovăie, să nu aibă suficientă încredere în el. Dar treaba asta te zdruncină, te clatini puțin, apoi te reîncarci și o iei de la capăt”.
Acum un an, Aurelian Chițu vorbea în exclusivitate pentru ProSport despre experiența sa nefericită în Franța, la Valenciennes. Declarația lui ar trebui să fie obiect de studiu pentru antrenorii români care își copleșesc jucătorii cu atenție, încercând astfel să le dea încredere:
„În România, eram obișnuit să mi se dea încredere. Acolo nu mi s-a dat. Pe urmă, după ce am căzut psihic, a fost și vina mea. La antrenamente nu mai dădeam același randament. Am căzut psihic. Tot timpul mă gândeam că nu joc, mintea mea nu mai era la antrenamente”.
Trece Vlad Chiricheș printr-o depresie asemănătoare la Tottenham? Vivi Răchită: „E o problemă mentală, de adaptare la fotbalul profesionist. Cred că rădăcină problemei este la ABC-ul fotbalului românesc, la modul în care educăm tinerii jucători. Cum iese unul, îl facem Hagi, iar când se lovește de fotbalul mare cade!”.
Acum un an și jumătate, Chiricheș a fost chestionat de reporterii ProSport pe tema mentalului său:
Ești afectat de criticile din ultima vreme legate de prestațiile tale la Tottenham? Mai presus de orice, eu sunt criticul numărul 1 atunci când vine vorba de mine. Știu când greșesc, știu când nu evoluez foarte bine. O să muncesc foarte mult, pentru că îmi doresc să revin la forma care m-a consacrat.
Ionuț Badea nu simte însă că fostul său jucător de la Internațional și Pandurii și actualul vicecăpitan al naționalei are o problemă mentală: „Stă foarte bine cu psihicul. E puțin influențat de situația lui actuală, însă nu e dărâmat. În niciun caz. E o persoană puternică, hotărâtă, nu e confuz. La ultima convocare, am văzut la el o creștere din mai multe puncte de vedere. Vlad intră în sala de forță cu 30 de minute înainte de antrenamente, iar după antrenament intră din nou la sală”. Și Mihai Georgescu are încredere în revenirea discipolului său: „Dacă rămâne la Tottenham, nu este exclus să înceapă să recupereze. E un tip puternic, cu un psihic foarte bun, are calități psiho-mentale”. Trecutul lui Chiricheș arată un tip disciplinat sau cel puțin așa susține Benone Lazăr: „Nu zicea niciodată că nu face. El făcea până la final, era primul care se dezbrăca și aștepta să iasă și ceilalți„.
Last man standing. Chiricheș îndură bărbătește eșecul din barajul cu Anglia pentru calificarea la Euro Under 21
Potrivit lui Badea, masa musculară a lui Chiricheș a crescut mult în cei doi ani petrecuți la Tottenham. Acum un an și jumătate însă, fundașul a stat pe tușă două luni, ratând 13 partide în campionat și Europa League. „Probleme la spate”, au anunțat sec englezii. ProSport a aflat însă că jucătorul avea o hernie de disc, diagnostic infirmat rapid de impresarul Victor Becali.
Apare o nouă întrebare: are Chiricheș probleme fizice care-l împiedică să joace la nivelul din Premier League?
Hernia de disc: diagnosticul negat de impresar, confirmat de foștii antrenori
Pentru Mihai Georgescu, declinul lui Chiricheș are două cauze importante. Pe prima am aflat-o: plecarea lui Villas Boas. A doua e de natură fizică: „A doua e accidentarea la coloană, o fisură de corp vertebral pe stres, probabil de la oboseală, de la efort. El venise după o perioadă foarte bună, cu multe meciuri bune la Steaua, dar cu un ritm infernal”.
În singurul său sezon la Steaua, Vlad Chiricheș a jucat în 38 de partide: 26 în Liga 1, 11 în Europa League și unul în preliminariile Champions League. Nu este o cifră infernală pentru fotbalul profesionist. În sezonul trecut, Lionel Messi a apărut în 57 de partide pentru Barcelona, cu 50 la sută mai multe decât cele 38 ale lui Chiricheș.
De unde au apărut oboseala și stresul fundașului de la Steaua, invocate de Mihai Georgescu?
Chiricheș urlă de durere într-un meci jucat pentru Steaua. A „ars” fundașul în sezonul 2012-2013?
În 2012, la Steaua a venit Laurențiu Reghecampf împreună cu preparatorul fizic Thomas Neubert. Imediat, cei doi s-au făcut remarcați prin metodele noi de antrenament și vitaminizare. Steliștii au început să folosească TRX, un aparat care folosește forța propriului corp pentru dezvoltarea musculară, iar jucătorii erau întăriți cu un energizat aparent misterios, Active3, comercializat în România chiar de Neubert. În scurt timp, Steaua a devenit o echipă care alerga non-stop, iar în Liga 1 au început să apară suspiciunile de dopaj și cereri de control doping. Pe 9 august 2013, cu câteva săptămâni înainte de transferul lui Chiricheș, Gigi Mulțescu – pe atunci antrenor la rivala Dinamo – declara: „Steliștii au o potență fizică peste limitele normalului, au demonstrat-o mai ales în sezonul trecut. Mi-e să nu aflăm peste ani ce s-a aflat și despre alții. Steaua este acum la un alt nivel. Este clar că există și o explicație logică pentru asta, preparatorul fizic german, nu degeaba Germania domină fotbalul european. Și preparatorul meu este școlit tot acolo. Mai multe nu vreau să comentez”.
Deși a părăsit Steaua „superpregătit”, Chiricheș a trebuit să aștepte aproape o lună până să debuteze. După alte două luni, în meciul cu Newcastle, românul suferea o fractură de piramidă nazală. Contactul cu fotbalul britanic a fost într-adevăr dur. Chiricheș rata turul barajului cu Grecia și juca 80 de minute în retur, cu mască protectoare pe față.
„Vlad a crescut mult în masă musculară de când s-a transferat în Anglia” Ionuț Badea
Revenit în primul „11″ al lui Tottenham pe 28 noiembrie 2013, românul s-a accidentat din nou o săptămână mai târziu, în meciul cu Fulham. În urma unui contact puternic, genunchiul i s-a umflat enorm. „Am drenat sânge din genunchiul lui, lucru care ne-a speriat pentru că ar fi putut fi o problemă la piciorul la care a fost operat. I-am făcut însă un tratament PRP și totul s-a rezolvat”, dezvăluia managerul Andre Villas Boas.
PRP, sau infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite, reprezintă o metodă controversată de recuperare în fotbalul modern. Lui Chiricheș i-a fost luat sânge care a fost introdus într-un sistem de centrifugare unde trombocitele, o sursă naturală de a crește factorul de vindecare, și plasma au fost separate. Ulterior, ele au fost reamestecate și reinjectate în genunchiul vătămat.
În 18 zile Chiricheș era din nou pe teren, dar după încă 5 săptămâni încărcate în care a jucat 8 meciuri lua încă o pauză, care l-a ținut în tribune între 1 februarie și 30 martie. „Probleme la spate”, a anunțat Tottenham. Surse din anturajul echipei naționale îi informau pe reporterii ProSport că Vlad Chiricheș are o problemă delicată: hernie de disc. Reacția lui Florin Prunea la aflarea veștii: „Doamne ferește! Cum să ai hernie și să joci în continuare fără să te operezi!? Cât mai poți să faci asta? O lună, două, șase și apoi poți să-ți iei adio de la fotbal”.
Negată atunci de Victor Becali și de clubul Tottenham, problema este recunoscută acum de Petre Grigoraș, pentru ProSport: „Da, așa e. Vlad avea ceva probleme la spate. Avea probleme musculare, toate erau cauzate de această hernie. Țin minte că a fost pe la Marjana, vraciul din Serbia. Nu era o problemă gravă. Goian joacă așa de ani de zile”. Practic, Steaua și, ulterior, Tottenham au cumpărat un fotbalist care avea un disc herniat. Valeriu Răchită nu crede însă că problemele lui Chiricheș în Premier League au legătură cu latura fizică: „A avut o hernie de disc, dar nu cred că aici e problema”.
„Accidentarea la spate” a reapărut în vara lui 2014 în comunicarea oficială a lui Tottenham. Chiricheș a ratat astfel turneul de pregătire din Statele Unite și Canada. „Vlad s-a plâns de durere în zona lombară și este în continuare examinat pentru a determina gravitatea accidentării”, se scria în comunicatul lui Spurs. Niciun cuvânt despre hernie sau despre vreo fisură.
Neoficial însă, jurnaliștii englezi vorbeau despre o încercare camuflată a celor de la Tottenham de a scăpa de fotbalistul cu probleme medicale care i-a costat 8,5 milioane de euro. Conducătorilor nu le-a picat bine nici episodul petrecut chiar înainte de accidentarea de la finalul lunii ianuarie, atunci când Chiricheș a apărut beat în tabloidele din România.
Încă o întrebare. Este viața extrasportivă a lui Chiricheș un factor în eșecul de la Tottenham?
VEZI AICI CUM A CÂNTAT CHIRICHEȘ MANELE LA RITUALUL DE INIȚIERE DIN VESTIARUL LUI TOTTENHAM
Beția: s-a schimbat Vlad Chiricheș din băiatul cuminte de acum 10 ani?
Benone Lazăr stă pe gânduri înainte de a răspunde la întrebarea: „De ce nu a reușit Chiricheș în Anglia?”. După câteva secunde, spune: „S-ar putea să fi fost pălăria prea mare, să fi fost prea mare saltul. S-a îmbibat de încredere. Toată lumea l-a văzut sus și probabil săracul n-a reușit. La fel ca Simona Halep„.
Chiricheș celebrează golul marcat în victoria din deplasare cu Fulham. În acel meci, românul a suferit a doua accidentare din perioada Spurs
Îmbibat de încredere era cu siguranță Victor Becali, agentul lui Chiricheș, atunci când a declarat, nonșalant, că Tottenham e doar un pas din cariera lui Chiricheș care era urmărit de Mourinho și Chelsea. Vorbele sale au pus pe jar conducerea și fanii clubului londonez. Deși îl aprecia pe jucător, managerul Villas Boas declara tăios presei britanice: „Am vorbit cu jucătorul, i-am spus să discute cu agentul lui, să nu mai spună asemenea lucruri. Noi suntem un club mare, nu suntem o rampă de lansare pentru nimeni”. Din punct de vedere al imaginii, tabăra lui Chiricheș tocmai își dăduse un autogol. Chiricheș și Victor Becali, pe vremea când primul visa să cucerească Anglia, iar al doilea se pregătea să-l transfere deja în altă parte
După doar două săptămâni, jucătorul venit de la Steaua făcea ce fac aproape toți românii care prind un transfer în străinătate: și-a cumpărat o mașină foarte scumpă. Soția lui Vlad a postat pe rețelele de socializare o poză cu un Maserati albastru nou-nouț parcat în fața casei lor. Bolidul (foto jos) are un preț de piață de 150.000 de euro, 12,5 la sută din salariul pe un an al jucătorului. Fostul lui patron, Benone Lazăr, comentează cu umor: „Eu nu-l condamn că și-a luat Maserati. Și copiii mei au Ferrari. Pentru ce muncesc? Dacă am muncit, înseamnă că merit. Nu-l judec pentru asta. Nu trebuie să mă bucur de bani? Mie mi-a dat de gândit faptul că a făcut nuntă în Italia. Nu mai găsea în România un loc? Nu se mai fac nunțile în grădină, să dai prunele la o parte și să pui un cort? Dar dacă el așa a simțit…”.
Vlad și Sabrina Chiricheș, un cuplu care și-a dorit enorm să se stabilească în Londra. Viața i-ar putea duce, însă, la Istanbul
În cameră stăm singuri. Cred că mi-a fost mai ușor pentru că știam portugheză și m-am împrietenit foarte repede cu brazilienii, cu Sandro, Paulinho Vlad Chiricheș
Ajuns în Anglia, în orașul visurilor soției sale și ale lui, Chiricheș a început să resimtă șocul cultural. În decembrie 2013, mărturisea: „Nu prea pot să spun că m-am adaptat repede. E un cu totul alt nivel. În străinătate, de obicei, este mult mai dificil să te adaptezi. Mă bucur că am fost acceptat de grup”. Condusul cu volanul pe dreapta, mâncarea și vremea sunt primii trei factori acuzați de toți fotbaliștii români care au jucat în Premier League. Chiricheș nu putea fi diferit:
„Mi-e foarte dor de mâncarea tradițională românească. Când vin în țară, mănânc câte puțin din fiecare gustare pe care nu o am în Anglia. Cel puțin în luna septembrie mi-a plăcut foarte mult vremea de acolo. Chiar și jucătorii englezi se mirau de ce bine putea să fie. Dar am prins și luna august. Atunci a fost oribil. Îmi lipsea mult căldura din țară, ploua tot timpul. Sunt obișnuit, dar îmi lipsește temperatura constantă din țară”.
Întrebat despre factorul extrasportiv din procesul adaptării lui Vlad, Mihai Georgescu spune: „Șansa lui e că are soția acolo, e de mult timp acolo. A terminat facultatea la Londra. Poate să fie un element de echilibru pentru el”. Pe 27 ianuarie 2014, pe un viscol puternic din București, nici măcar umărul ferm al Sabrinei Chiricheș nu și-a mai putut susține soțul. Întorși de la un chef alături de Mihai Stoica și de alți foști colegi de la Steaua, Vlad s-a prăbușit, beat, în zăpadă lângă soția sa roșcată. Imaginile au trecut rapid din tabloidele românești în cele britanice, mult mai experimentate. Singura problemă este că fundașul se întorsese în România într-o scurtă pauză înainte de meciul cu Manchester City. Managerul interimar Tim Sherwood a văzut imaginile și a comentat împăciuitor:
„Am văzut acel filmuleț. Mi s-a întîmplat și mie să cad în zăpadă. A avut un weekend liber, important e să joace foarte bine în meciul cu Manchester City. Nu va fi amendat, nu se pune problema, până la urmă n-a încălcat nici o regulă”
Două zile mai târziu, Tottenham era zdrobită acasă de Manchester City cu 5-1. Folosit titular, Chiricheș a părut 90 de minute ca un obiect ridicat de o tornadă, învârtit în aer și apoi trântit violent la pământ. Daily Mirror a scris, după, că Vlad Chiricheș „a fost transformat de Aguero într-o marionetă”. 48 de ore mai târziu, românul era oficial „accidentat la spate”.
În Moldova, la Bacău, imaginile cu neputința românului de la Tottenham au avut efectul unui șoc asupra primului său antrenor. Nicu Ursachi, ieri, pentru ProSport: „A mers numai în sus, sus, sus, apoi a avut problemele alea. Ba s-a îmbătat, ba a făcut nu știu ce. O greșeală din asta te dă jos. Dar cred că își revine”.
Chiricheș dansează într-o imagine de arhiva, de pe vremea când juca pentru Pandurii Târgu Jiu
VEZI AICI IMAGINI CU CHIRICHEȘ ÎN LACRIMI LA PETRECEREA DE DESPĂ‚RȚIRE DE PANDURII
S-a transformat Chiricheș din băiatul cuminte de la sfârșitul anilor 90 care juca mijlocaș pe un teren fără tribune din Bacău într-o vedetă cu nasul pe sus? Oamenii care i-au influențat cariera au fost întrebați dacă au mai vorbit cu el în ultimii ani și dacă ei cred că Vlad s-a schimbat. Răspunsurile lor sunt lăsate fără niciun comentariu:
Nu am mai vorbit de un an. Trebuia să merg la nuntă la el, dar nu am mai putut. Se mai poate schimba un om, dar nu cred. Nu știu să se fi schimbat Petre Grigoraș, fost antrenor
Dacă s-a schimbat, a făcut-o în bine. Vlad a crescut în personalitate Ionuț Badea, fost antrenor
Nu m-a mai sunat. Ne-am mai întâlnit de câteva ori, când mai venea vara la Bacău. Mai venea pe la teren. Asta când juca la Internațional și la Pandurii. Când s-a dus la Steaua, nu m-am mai văzut cu el. Când a ajuns prea sus, nu l-am mai văzut pe la Bacău Nicu Ursachi, primul antrenor
Cu el nu am mai vorbit. L-am sunat de două ori, dar nu mi-a răspuns la telefon. Cu maică-sa și cu taică-su am mai vorbit. Nu am luat, însă, asta ca pe un afront Benone Lazăr, fost patron
M-am mai întâlnit la meciul cu Irlanda de Nord. Nu s-a schimbat ca om. În niciun caz. Din construcția lui genetică, e un tip echilibrat. Fiecare tânăr mai face câte o chestie. E serios, un băiat deosebit Mihai Georgescu, antrenorul care l-a transformat în fundaș central
Schimbat sau nu, Vlad Chiricheș ar putea ajunge în următoarele ore în Turcia, la Galatasaray, într-un campionat care i-a primit pe Hagi și Popescu când aceștia trecuseră de 30 de ani. Chiricheș are 26. Nicu Ursachi are un mesaj pentru fostul său jucător: „Trebuie să se reorganizeze la minte. Poate la Galatasaray primește alte sarcini de joc care să i se potrivească”.
Petre Grigoraș și Valeriu Răchită sunt mai optimiști. „Să sperăm că se va readapta în Turcia, dar nici acolo nu e viața ușoară”, spune Grigoraș, în timp ce Răchită declară: „Poate să-și revină la Galatasaray, cred că și el e dezamăgit că n-a reușit în Anglia. Acolo e cel mai puternic campionat din lume”.
Mihai Georgescu nu este, însă, încântat de perspectivă: „Dacă se finaliza mișcarea la Roma, era o variantă bună pentru el. La Galata, am rețineri. Aduc jucători de valoare, spre finalul carierei, dar pe de altă parte nu e un campionat al performanței. Anglia, Spania și Germania sunt campionate echilibrate”. Omul care i-a schimbat cariera la 14 ani are, însă, un mesaj simplu pentru Vlad. E mesajul unui bărbat care ține enorm la fostul lui elev, deși au trecut 8 ani de cînd drumurile lor s-au despărțit, firesc: „Îi transmit să aibă totală încredere în puterile lui”.
Aș vrea să fiu mai puțin introvertit. Dar, până la urmă, nu mă deranjează acest lucru, sunt așa cum știu eu mai bine să fiu Vlad Chiricheș
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER